Șocuri electrice, violuri și submersiune: „tratamente homosexuale” și lupta pentru stoparea lor

Din China până în America Latină clinicile afirmă că ar oferi „tratamente” pentru homosexualitate oamenilor vulnerabili. Cum au de gând activiștii să îi oprească?

47301371-cached

 

Yang Teng a dat în judecată cu succes clinica care i-a făcut șocuri electrice în încercarea de „a-l trata” de homosexualitate.

„Doctorul m-a condus într-o cameră micuță, apoi m-a rugat să mă relaxez și să mă concentrez pe respirație. Mi-a spus să îmi amintesc când am făcut sex cu un bărbat. Deodată am simțit un șoc electric. Am sărit întrebându-mă ce se întâmplase. A zâmbit și mi-a spus că astfel mă va vindeca de homosexualitate.”

 

Când Yang Teng a vizitat clinica Xinyu Piaoxiang din orașul sudic al Chinei, Chongqing, în februarie 2014 nu a știut la ce să se aștepte. Yang nu își făcuse ieșirea în public și familia îl presa să își întemeieze o familie. Auzise de la alți membri ai comunității LGBT că „terapia” îl putea „vindeca” de homosexualitate, dar curiozitatea lui s-a transformat în teroare când a realizat că tratamentul implica electrocutarea și a plecat înainte ca sesiunea să se încheie. El susține că un un tratament complet de 30 de ore, cu 3-4 electroșocuri pe oră, costă 30,000 de yuani.

 

Furios și determinat să expună abuzul făcut asupra bărbaților și femeilor din comunitatea LGBT, Yang a dat în judecată clinica. În decembrie 2014, o curte de judecată de la Beijing i-a dat câștig de cauză, declarând aceste tratamente ca fiind ilegale și cerând clinicii să ii dea lui Yang 3,500 de yuani în compensație și să-și prezinte scuzele pe webiste-ul său.

 

În ciuda faptului că Yang si alți activiști sperau că astfel vor stopa practicarea acestor tratamente, clinica continuă să ofere terapie – la un preț și mai mare – așa cum fac și alte centre medicale din țară. Deși China a legalizat relațiile homosexuale în 1997 și a eliminat-o de pe lista bolilor mintale în 2001, este încă considerată un tabu în societate și mulți homosexuali se simt presați de familie să se căsătorească și să aibă copii.

 

Deși este dificil să oprești clinicile să ofere servicii abuzive, Yang susține că publicitatea din jurul acestui caz este importantă pentru a crește conștientizarea acestei probleme și pentru a schimba opinia publică. „Scopul nostru de-a lungul campaniei este să educăm publicul că gayii nu pot fi vindecați”, explică el. „Pentru că am câștigat cazul și media a publicat această informație, mulți părinți de homosexuali știu acum că a-și trimite fiul sau fiica la o astfel de clinică este ilegal.”

 

Din păcate aceste clinici nu se găsesc doar în China, ci peste tot în lume. Grupul de campanie pentru drepturi LGBT All Out cere oamenilor (fie că au avut experiență directă legată de terapia de conversie în comunitatea locală sau au citit despre asta în media) să raporteze activitățile de „tratare a homosexualilor” care au loc în lume pe site-ul Gay Cure Watch. Baza de date creată va fi apoi studiată și All Out va lansa o campanie împotriva acestor tehnici.

 

Directorul All Out, Matthew Beard, spune că rezultatele campaniei arată că „tratamentele împotriva homosexualilor” au dus către anxietate, despresie, suicid, fiind endemice în multe state aflate în dezvoltare.

Asemenea practici sunt o problemă aparte în America Latină unde biserica are o influență puternică. Brazilianul Sergio Viula a fost contactat de evangheliști când avea 16 ani. Deși e gay, își aduce aminte că a fost spălat pe creier cu faptul că homosexualitatea este un păcat. Când avea 18 ani, a devenit pastor, s-a însurat cu o femeie și a avut doi copii.

 

A înființat o mișcare cu alți membri ai bisericii care se duceau la homosexualii de pe străzi, de lângă cluburi și de la eveniemente pride. Cei care erau de acord să se convertească erau tratați de parcă ar fi fost dependenți și incurajați să se curețe singuri de orice ce se asocia cu vechea lor viață. Asta includea să arunce reviste ce puteau genera sentimente homosexuale și să taie contactul cu prieteni conectați cu comunitatea LGBT. „Ideea era să izoleze oamenii”, explică el, „pentru a-i manipula să fie mai apropiați de biserică.”

 

Când Viula a împlinit 34 de ani a recunoscut adevărul, a divorțat și este acum activist LGBT în Rio. În 2013, a sprijinit o campanie împotriva legislației care ar fi permis psihiatrilor să trateze homosexualitatea ca o boală, iar propunerea de lege a fost în cele din urmă retrasă.

 

Viula aplaudă înfrângerea legii în congres, dar spune că lupta împotriva fundamentalismului religios din Brazilia va continua timp de mulți ani. El afirmă că puterea bisericii se extinde asupra politicienilor cărora le e frică să i se împotrivească pentru că vor pierde voturi.

 

PARADA LGBT – SÃO PAULO (SP) – 10.06.2012 – GERAL -16 PARADA DO ORGULHO LGBT, REALIZADA NA AVENIDA PAULISTA, SÃO PAULO. FOTO: JOSE CORDEIRO/SPTURIS

Participanți de la Pride Sao Paulo, Brazilia – cea mai mare paradă Pride din lume; în 2013 au fost 5 milioane de participanți.

 

Activiștii cred că educarea este cheia pentru a pune capăt terapiei împotriva homosexualității în Brazilia. „Oricâte legi am avea, oamenii ajung la maturitate otrăviți de homofobie”, spune Sergio Viula. „Oamenii trebuie să înțeleagă de la o vârstă fragedă că nu e nimic greșit în a fi gay, lesbiană sau transgender.”

În Ecuador, clinicile de tratare a gayilor spun că oferă salvarea spirituală, dar nu sunt conduse de organizații religioase. Familiile își forțează copiii să meargă la centre private cu terapie de conversie unde se pratică torturi precum electrocutarea sau submersia în apă înghețată ca măsuri coercitive pentru pacienți. Ministrul sănătății Carina Vance Mafla afirmă că ea a primit rapoarte că femei au fost violate în asemenea centre.

 

Tatiana Cordero de la Urgent Action Fund a cercetat drepturile homosexualilor în Ecuador și susține că deși guvernul a promis să închidă clinicile în 2012, puține s-au schimbat și astfel de clinici încă sunt lăsate să funcționeze. Ea afirmă că aceste clinici încasează cam 140 000 $ pe lună și unele sunt deținute de oficiali guvernamentali. „Corupția”, spune ea, „este un obstaol major și cere investigații în profunzime asupra problemei. ”

 

Cordero crede că reforme legale sunt necesare rapid pentru a opri conversia. De aceea i-ar plăcea să vadă o lege în Ecuador care să stopeze terapiile ce susțin tratarea homosexualității. Ea afirmă că există o lege constituțională care interzice discriminarea pe bază de gen sau orientare sexuală, dar nu are suficient impact.

Activiștii globali pot avea abordări diferite privind modurile de stopare a acestui fenomen, dar sunt uniți în ceea ce privește necesitatea educării oamenilor privind absurditatea acestuia.

Beard adaugă că trebuie să se îndrepte spre familii. El afirmă; „Părinții sunt adesea responsabili, pentru că își trimit copiii la conversie, astfel că trebuie să le arătăm realitatea acestor tratamente prin informare.”

 

Sursa: http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2016/feb/09/electrocution-and-submersion-gay-cures-and-the-fight-to-end-them?CMP=fb_gu

 

 

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?