Reprezentarea persoanelor intersex în mass media

Asociația ACCEPT și partenerul islandez Samtokin 78, în cadrul proiectului ”Iceland-Romania Cooperation for Intersex Human Rights” a realizat un raport ce urmărește modul în care persoanele intersex sunt reprezentate și percepute în media online din islanda și România.

În cadrul acestui raport, au fost evaluate 17 apariții media din România și 10 din Islanda, apariții media ce fac referire la persoane sau situații direct legate de tematica intersex. Au fost analizate aspect ce țin de:
– Tonul articolelor
– Terminologia utilizată în articol
– Diferențierea termenilor gen-orientare sexuală-caracteristici sexuale

Tonul articolelor

Marea majoritate a articolelor din Islanda ce abordează tematica intersex posiționează tema în zona drepturilor omului, a diversității ori a problemelor cu care sistemul medical islandez se confruntă în respectarea drepturilor persoanelor intersex. Această abordare este diferită de cea din presa românească care tratează tema intersex din perspectiva senzaționalismului. În marea majoritate a reprezentării media din România, tema intersex este tabloidizată iar elemente privind drepturile omului sau discriminare nu sunt abordate.

 

Terminologie

Analiza terminologică a avut în vedere utilizarea a doi termini:
– Intersex, termenul corect pentru a identifica o persoană
– Hermafrodit, termen cu conotație derogativă
– Alți termini ori niciun termen care să icdentifice corect o persoană intersex. Astfel de termini sunt cei puternic derogative, precum și ”pseudointersex” ori ”pseudohermafrodit”

În baza analizei articolelor, se observă utilizarea preponderentă a termenului derogative ”hermafrodit” în presa românească, acesta fiind utilizat în 70% din cazuri, fie exclusive, fie alături de alâți termini precum ”intersex”. În 17% din cazuri, este utilizat atât termenul ”intersex”. În aproape 10% din cazuri nu este utilizat niciun termen specific care să descrie situația de intersex, aceasta fiind doar descrisă.

În cazul presei islandeze, această utilizează exclusive termenul ”intersex”, alți termeni considerați derogative ori ofensatori nefiind identificați.

 

Diferențierea termenilor gen-orientare sexuală-caracteristici sexuale

În cazul articolelor islandeze, toate diferențiază între termenii specifici domeniului LGBTI – gen, orientare sexuală și caracteristici sexuale.

În contrast, niciun articol din România nu a reușit să diferențieze corect cei trei termini, fiind identificate adeseori situații în care caracteristicile sexuale sunt confundate sau asimilare orientării sexuale și a genului. În 35% din cazuri, există o diferențiere parțială.

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?