Atacul de la Orlando – o paradă a violenței

Atacul de la Orlando de duminică s-a soldat cu moartea a 49 de oameni și rănirea altor 53. Crimele s-au petrecut în apropierea orei de închidere a unui club ce sprijină comunitatea gay.  Omar Mateen – deși de origine new yorkeză, locuia în zona Fort Pierce, la 120 mile nord de Miami – a intrat cu o pușcă semi-automată de tip AR-15 și a tras în cei prezenți în clubul de noapte Pulse timp de câteva minute, generând cea mai violentă crimă în masă din istoria Statelor Unite. În următoarele zile investigatorii vor încerca să stabilească care sunt motivele din spatele atacului – fundamentalismul religios, ura împotriva homosexualilor etc.

 

Raport asupra atacului

 

Şeful poliției, John Mina, a declarat că un ofițer aflat în afara serviciului, ce lucrează la club Pulse s-a angajat într-un schimb de focuri cu Mateen. La scurt timp, alți ofițeri au venit la fața locului în timp ce suspectul trăgea. Aceștia au intrat la rândul lor în schimbul de foc armat, obligându-l să se retragă la toaletă unde a luat ostateci. La acel moment ceilalți oameni din club erau îndepărtați de alți ofițeri de locul schimbului de focuri.

Tot în acea noapte Mateen a purtat din toaletă o conversație la telefon cu poliția și a făcut un jurământ de credință față de Statul Islamic în timp ce vorbea cu polițiștii.

Primarul din Orlando, Buddy Dyer, a lăudat actele de eroism ale departamentului de poliție, ale agențiilor de aplicare a legii și ale cetățenilor.

 

Cine sunt victimele?

 

Până la această oră au fost identificate 48 de victime din 49. Printre acestea se află și:

  • Edward Sotomayor, 34, lucra la o companie ce organiza croaziere pentru homosexuali;
  • Kimberly Morris, 37, se mutase recent la Orlando și lucra la Pulse;
  • Luis Vielma, 22, lucra la studiourile Universal, secțiunea Harry Potter;
  • Eddie Justice, 30, a trimis mamei sale o serie de mesaje când se afla în club.

 

Cine e atacatorul?

 

Mateen, un cetățean de origine afgană născut la New York ce trăia în Florida, nu se afla pe lista suspecților de terorism.

Totuși, în 2013-2014 FBI l-a intervievat de două ori după niște „remarci violente” la adresa unui coleg, dar același FBI a închis investigația.

Mateen achiziționase legal mai multe arme cu câteva zile înainte de atac.

Seddique Mateen, tatăl atacatorului, a declarat că nu știa că fiul său era plin de ranchiună și că nu înțelege de ce a comis atacul.

O declarație a agenției de știri Amaq afiliată Statului Islamic spunea că un luptător al Statului Islamic a fost responsabil de atac, iar luni radioul grupării, al-Bayan, l-a numit pe Mateen “unul dintre soldații Califatului în Statele Unite”.

Mai multe se vor afla de-a lungul investigațiilor din perioada următoare.

 

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?