Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Feminist și Queer

Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Feminist și Queer va avea loc vineri, 6 noiembrie, la Cinema Studio. În cadrul acestui eveniment, publicul va avea ocazia să urmărească cea mai recentă producție cinematografică a regizorului Canadian Bruce LaBruce, Pierrot Lunaire.

Bruce LaBruce este un cineast canadian care s-a remarcat inițial alături de G.B. Jones în Toronto la jumătatea anilor `80 prin editarea unei publicații queer-punk cu titlul J.D.s (potențial acronim pentru Joy Division sau juvenile delinquents). Descendent direct al unei tradiții cinematografice de gherilă care a revoluționat stilistica filmelor queer, Bruce LaBruce este autorul unor filme devenite deja cult. Prezente sau premiate în cadrul unor festivaluri precum cel de la Berlin, Toronto, Sundance sau Locarno, filmele sale au provocat și continuă să genereze dezbateri aprinse, expunând contradicțiile și ipocrizia discursurilor dominante.

„În timp ce ascultam muzica lui Arnold Schönberg, încercam să-i asociez un concept care s-ar fi potrivit foarte bine cu starea muzicii sale atone, pe de o parte, și pe de altă parte, care ar fi putut fi combinată cu poemele lui Albert Giraud într-un context contemporan. Din jungla gândurilor provocate de inconștientul meu am creat o poveste care ar fi trebuit să se întâmple acum câteva decenii în Toronto, o poveste în egală măsură ciudată și universală (complexul lui Oedip- și castrarea – reiese în mod evident). Această poveste poate ocupa un loc lângă tragediile antice grecești sau cele shakespeariene. O tânără fată care, de obicei, se îmbracă precum un băiat (gândiți-vă la „Cum vă place” sau „Neguțătorul din Veneția”) se îndrăgostește și cucerește o altă fată care nu știe că jumătatea sa are același sex. Când fata își prezintă „iubitul” tatălui său, acesta este sceptic și demască înșelătoria. Deși, în mod surprinzător, sentimentele fetei rămân neschimbate, tatăl acesteia le interzice să se mai întâlnească vreodată. Furios și plin de iluzii, „băiatul” realizează un plan aventuros pentru a-și dovedi adevărata „masculinitate” tatălui iubitei sale.” (Bruce LaBruce).

Feminist and Queer International Film Festival se desfășoară între 6 și 10 noiembrie, la București. În cele cinci zile de festival, Cinema Studio va găzdui proiecția lungmetrajelor și scurtmetrajelor incluse în competiție. Tot în această perioadă, în foyer-ul Cinema Studio vor rula zilnic, în loop, o parte din filmele experimentale pe care urma să le proiectăm în cadrul Experiment All Night, eveniment care a fost anulat în semn de solidaritate cu victimele accidentului din Club Colectiv. Filmele vor fi proiectate în prezența realizatorilor, care au fost încântați să ne fie alături cu ocazia acestei prime ediții.

Arta zonei interzise aduce în fața publicului producții cinematografice din peste 50 de țări, iar printre membrii juriului de anul acesta se vor număra: Laurențiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor din România, jurnalista Iulia Popovici, Irina Trocan – critic de film, Yair Hochner – directorul artistic TLVFest (The Tel Aviv LGBT International Film Festival), criticul Dana Duma și Paolo Lagana – filmmaker.

Programul proiecțiilor și al celorlalte evenimente din perioada 6-10 noiembrie este disponibil pe site-ul festivalului: http://faqiff.ro/

Biletele și rezervările: http://eventbook.ro/program/faq-iff

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?