China aprobă premiera unui film ce aduce în discuție relațiile între persoane de același sex

China este un stat în care cultura se supune reglementărilor unei cenzuri extrem de stricte, ceea ce a făcut de-a lungul timpului ca filmele ce abordau teme ieșite din comun să fie declarate neconforme cu regulile, și în consecință acestea s-au aflat în imposibilitatea de a rula în cinematografe. Una dintre cele mai cunoscute pelicule supuse unei astfel de decizii a fost „Brokeback Mountain”, cu Heath Ledger și Jake Gyllenhaal în rolurile principale.

Dar lucrurile s-ar putea schimba, întrucât China și-a dat acordul pentru lansarea unui film ce aduce în discuție relații între persoane de același sex. Este vorba despre „Seek McCartney”, o peliculă produsă atât în China, cât și în Franța, regizată de chinezul Wang Chao, avându-i în rolurile principale pe Han Geng și Jeremy Ekaim, ce formează un cuplu de îndrăgostiți.

Regizorul Wang Chao a anunțat știrea pe versiunea chineză a site-ului Twitter, Weibo: „Este un pas mic pentru departamentul de film. Și un pas mare pentru membrii industriei de film.”

Bărbați gay mai apăruseră ca personaje secundare în alte filme pe marile ecrane în China, dar este prima oară când un film ce abordează în mod expres relațiile dintre personaje gay trece de cenzori.

Homosexualitatea în China rămâne un subiect tabu. A fost dezincriminată în 1997, dar abia în 2001 a fost eliminată de pe lista de boli mintale ale Asociației Psihiatrice Chineze. Cu toate acestea discriminarea împotriva comunității LGBT este prevalentă în acest stat. Căsătoriile între persoane de același sex sau parteneriatele civile sunt interzise, iar numeroase instituții, chiar și din cele ce ţin de educație utilizează manuale în care relațiile între persoane de același sex sunt desemnate ca probleme ce trebuie tratate.

Atitudinile sunt complicate și de faptul că statul a tolerat relațiile homosexuale de-a lungul istoriei sale, conform lui Richard Burger, care spune că aceste relații permisive erau aprobate doar dacă ele se desfășurau în paralel cu relațiile tradiționale. Aceasta rămâne și realitatea zilelor noastre. Xing Fei, de la Academia de Științe Sociale din Sichuan, estima că, în 2013, aproximativ 12 milioane de bărbați gay erau căsătoriți cu femei.1

Având în vedere aceste date și situația existentă în China, nu se poate spune neapărat că bătălia a fost câștigată, ci mai degrabă că s-a făcut un pas către schimbare.

Experții au avertizat că aprobarea primită de „Seek McCartney” nu ar trebui văzută ca un semn de relaxare a cenzurii. „Faptul că acest film poate să ruleze în cinematografe nu înseamnă că în viitor China va accepta filmele gay străine”, a declarat Fan Popo, regizor de filme LGBT și activist. „Sistemul de evaluare a filmelor este încă instabil pentru că regulile sunt neclare. Atârnă greu de capriciile fiecărui cenzor”.2

„Seek McCartney” nu are încă stabilită o dată oficială de apariție, dar se așteaptă ca filmul să ruleze în cinematografe la iarnă.

 

Surse:

1http://www.theguardian.com/film/2015/sep/03/china-censor-approves-seek-mccartney-film-cinema-gay-relationship

2http://www.theguardian.com/film/2015/sep/03/china-censor-approves-seek-mccartney-film-cinema-gay-relationship

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?