Viziunea ugandeză asupra comunității LGBT și legea anti-homosexualitate

Cu toate că situația LGBT de la noi din țară nu este una excepţional de bună, este important să ne întoarcem privirile și spre alte state, pentru a putea face o minimă comparație între ceea ce trăim noi, ca români și ce au alții de suportat în state precum Uganda.

După cum puțini dintre voi cred că știți, pe 24 februarie 2014, legea „anti-homosexualitate” a fost semnată de către președintele Ugandei. Ceea ce însemna, de fapt, criminalizarea homosexualității pe întreg teritoriul Ugandei și, prin urmare, pedepsirea tuturor celor care practicau sau susțineau drepturile LGBT. Sentința pe care aceste persoane o puteau primi varia de la câțiva ani petrecuți în detenție până la închisoarea pe viață. Cu toate că a fost declarată nulă, începând cu 1 august 2014, deoarece legea nu a fost trecută cu cvorumul necesar, parlamentarii din Uganda nu au de gând să se dea bătuți în această privință.

Între timp, homosexualitatea încă este interzisă, iar toți cei care sunt parte din comunitate trebuie să facă față urii constante ce se revarsă spre ei în fiecare zi. Oamenii evită să iasă din casă de teamă că ar putea fi amenințați, bătuți, torturați sau, chiar mai rău, uciși. Și cum Uganda este o țară conservatoare, mai există și grupuri americano-creștine care se crede că ar fi direct implicate în răspândirea homofobiei printre cetățenii ugandezi.

Cred că este destul de important ca toată lumea să înțeleagă acest lucru, fie că sunt locuitorii Ugandei sau României: transmiterea unui mesaj greșit spre mase perpetuează stereotipurile pe care ne chinuim atât de mult să le anihilăm. E important să vorbim atunci când este nevoie și să răspundem argumentelor homofobe cu contraargumentele care ne ilustrează realitatea.

Nu putem opri oamenii din a promova aberațiile discriminatorii în care cred și care le-au fost impuse de alții asemenea lor, pentru că asta ar însemna să lezăm un drept esențial al oricărui cetățean. Acel drept la libera exprimare pe care majoritatea are acum impresia că-l pierde. Lucru care nu este câtuși de puțin adevărat, însă de ce apar aceste reacții totuși? Pentru că lumea începe să se trezească din somnul dezinformării și să realizeze acum faptul că persoanele LGBT nu sunt deloc așa cum le portretizează haterii și bigoții și că există tot mai multă susținere pentru comunitatea LGBT, mai multă decât a existat vreodată. Și care este acel mesaj promovat de creștinii care se țin cu dinții de valorile pe care le-au interpretat după cum le convine lor? Probabil l-ați mai auzit până acum, dar da, concepția multor extremiști religioși și a homofobilor asupra homosexualității, este aceea că homosexualii sunt pedofili, că urmăresc recrutarea și convertirea copiiilor la „cultul” lor, că sunt anormali, că orice homosexual va sfârși bolnav de SIDA, că valorile familiei tradiționale sunt amenințate, că va veni apocalipsa din cauza homosexualilor și așa mai departe. Iar aceste „teorii”, ca să le spun așa, circulă la nivel universal, nu doar în țările extrem de conservatoare și sunt niște aberații totale, născute din frustrările unor oameni ce refuză cu tărie să vadă lumea în care trăiesc și care se agață de iluzii pentru a face față vieții de zi cu zi.

Pedofilia și homosexualitatea nu au nimic în comun. Un act sexual consensual ce are loc între două persoane de același sex nu poate fi nicidecum echivalat cu faptul că un adult profită de un copil ce nu este capabil să-şi exprime consimţământul. Cât despre faptul că orice homosexual va sfârși bolnav de SIDA, nu pot să spun decât că doar un bou ignorant, căruia îi lipsește educația sexuală ar putea să facă o asemenea afirmație. Pe restul nici măcar nu are rost să le abordez, deoarece nu doar că mi-aș pierde timpul, ci aș devia și mai mult de la esența acestui articol.

Acum, întorcându-ne la situația din Uganda, odată cu invalidarea acestei legi anti-homosexualitate, care inițial purta numele de „Omorâți homosexualii!”, este absolut necesar ca grupurile de activiști pentru drepturile omului să facă un pas înainte pentru a încerca normalizarea acestui subiect dificil printre ugandezi. La fel ca și în țara noastră, ei au nevoie de figuri publice care să susțină cauza LGBT, deoarece „aceste persoane reprezintă modele pe care populația ugandeză le respectă”, după spusele lui Frank Mugisha, iar atunci când vor vedea că o vedetă locală sau națională are curajul să abordeze acest subiect și să se declare în favoarea lui, populația își va schimba, încet, încet, modul de a privi această problemă.

ILUSTRARE ARTICOL UGANDA

Este evident că oamenii nu vor începe să fie de acord cu acest subiect peste noapte, dar atâta timp cât transmiți informațiile necesare și reale și nu porți un discurs plin de ură menit să inducă populația în eroare, așa cum fac anumite grupări și vedete homofobe care se leagă de comunitatea LGBT doar pentru a atrage atenția asupra lor, lucrurile vor începe să se schimbe înspre bine.

Dr. Frank Mugisha, un activist ugandez pentru drepturile omului, este de părere că oamenii din țara lui sunt destul de prietenoși și că „aceia care au înțeles și acceptat situația sau aceia care au întâlnit o persoană gay vor fi mai toleranți, deoarece înțeleg că nu este vorba doar despre un stimul occidental”.

Și, într-adevăr, în Africa, relațiile între persoanele de același sex au o lungă istorie, fiind practicate de anumite triburi din diferite motive: de la ideea că practicarea acestor acte sexuale îi reînarmau spiritual și reprezentau o nouă sursă de putere pentru teritoriile lor, până la credința că sexul între două persoane de același sex este o sursă de puteri magice, care contribuiau la producția de recolte generoase, la un vânat abundent sau la alungarea spiritelor rele. Chiar și în Buganda, unul dintre cele mai întinse regate tradiționale ale Ugandei, toată lumea cunoştea faptul că regele Mwanga II, care a stăpânit regatul spre sfârșitul secolului XIX-lea, era gay. Iar acest lucru se întâmpla înainte de apariția dominaţiei britanicilor în zonă și de introducerea creștinismului pe teritoriul african.

Și după cum se menţionează într-un articol scris de Sylvia Tamale pentru Al Jazeera, „este clar că nu homosexualitatea este ne-africană, ci legile care au incriminat aceste relații. În alte cuvinte, ce nu aparține teritoriului african este homofobia legalizată, adusă în Africa de imperialiștii care nu tolerau relațiile de același sex și erau indiferenți față de ele”. Aceste legi care incriminează relațiile între persoanele de același sex, au fost introduse de fapt în Uganda de către coloniștii britanici încă din anul 1902.

Prin urmare, tocmai bigotismul occidental a fost impus Ugandei, homofobia excesivă, nevoia de manipulare politică, și nu homosexualitatea.

Iată ce ne spune același Frank Mugisha: „Locuitorii Ugandei sunt destul de rezervați în privința discuțiilor ce țin de actul sexual în sine. Și dacă ar ști că, de fapt, nu se vorbește despre actul sexual, ci despre orientarea sexuală, oamenii s-ar simți mai confortabil vorbind despre asta.”

Ceea ce este surprinzător totuși este faptul că în Uganda nu se face asocierea dintre HIV/SIDA și homosexualitate, deoarece virusul în sine nu a discriminat (și în continuare nu discrminează, indiferent de țară sau de ideologia homofobă corespunzătoare) pe nimeni, fie că e heterosexual sau homosexual.

Cu toate acestea, ce îi îngrijorează acum pe ugandezii din comunitatea LGBT este faptul că legea anti-homosexualitate ar putea fi reintrodusă odată cu alegerile din 2016, ceea ce ar însemna un adevărat dezastru.

Așadar, ca membrii ai comunitatăţii LGBT, ar trebui să ne asumăm rolul pe care îl avem în societate și să intervenim atunci când observăm că lumea din jur perpetuează aceleași stereotipuri nefaste pentru comunitate. Nici noi nu suntem prea departe de situația Ugandei, în pofida progreselor pe care am reușit să le facem. Dacă mai este necesar să vă reamintesc, trăim într-o Românie destul de homofobă, în care încă ești privit chiorâş pe stradă sau chiar atacat verbal/fizic dacă îndrăznești să te plimbi cu partenerul/partenera de mână. Încă este necesar să tragem oamenii de mânecă atunci când au discursuri discriminatorii și homofobe și să le aducem contraargumente la ceea ce spun.

Diferenţele dintre informarea și dezinformarea populației sunt multe și variate, iar intervențiile prompte, făcute atunci când e necesar, pot ameliora semnificativ situaţia.

M-am inspirat de pe aici:

http://www.pinknews.co.uk/2015/07/17/ugandan-rights-activist-frank-mugisha-we-need-visibe-lgbt-role-models/

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/01/uganda-anti-gay-law-null-and-void

http://america.aljazeera.com/opinions/2014/4/homosexuality-africamuseveniugandanigeriaethiopia.html

http://www.ibtimes.co.uk/gay-ugandan-king-proves-that-homosexuality-african-1434416

https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1AVNC_enRO603RO603&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=wikipedia%20anti%20gay%20uganda%20bill

Poza de profil pentru xanderward

xanderward

tentativă de scriitor eșuat, atins de profunzimea întunericului. în scriere, prefer masculinul. pentru alte halucinații, a se vizita caverna obscură a viselor abandonate:https://randomshitsbyme.wordpress.com/
Poza de profil pentru xanderward
0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

close

Log in with your credentials

Forgot your details?