„Who are you?”: Piesă-poem LGBT+

„Who are you?”, piesă regizată de Amalia Olaru, este un fel de „balet”, cu două protagoniste. E o poezie, și nu o poveste, o poezie plină de metafore prin care ni se transmite ce înseamnă să ai o orientare diferită față de cea heterosexuală și care-i treaba cu identitatea de gen. Elementele „poemului” sunt: mișcarea scenică bine sincronizată între cele două, care trimite la scene din viața cotidiană a unui cuplu LGBT+ (protagonistele nu se pot ține de mână pe stradă, le e frică de reacția trecătorilor, abia dacă se pot privi în spații publice); o serie de „gânduri” ale lor, de multe ori disparate, care par a compune un fel de poezie cu versuri albe; o piesă cântată de una dintre ele și acompaniament muzical pe tot parcursul spectacolului; înregistrări sugestive (oameni care își fac coming out-ul, cuvântul „gay” și unele sinonime jignitoare ale lui, repetate obsedant etc.). Întrebări pe care ți le pui după piesă/ pe care ar trebui să ți le pui: care e ideea cu separarea dintre genuri? de ce contează atât de mult dacă ești bărbat sau femeie?- întrebarea „are you a boy or are you a girl?” se repetă obsedant, și, din cauza societății și a normelor ei, încep să și-o pună chiar și protagonistele; de ce trebuie să trecem prin jigniri sau prin întrebări deplasate doar pentru felul cum arătăm sau din cauza persoanei pe care o iubim?

who are youPartea cu adevărat tristă a piesei este că dă de înțeles că toată presiunea socială, homofobia și normele din afară le afectează și pe ele, oricât de puternice ar fi. Și, mai mult sau mai puțin, conștient sau subconștient, multe dintre norme ne afectează pe noi toți. Suntem crescuți într-o lume binară, unde se face o diferențiere clară între genuri, unde nu ni se spune că genurile „tradiționale” (bărbat și femeie) se pot intersecta. De aici rezultă practic și întrebarea „are you a boy or a girl?” care se transmite în final de la societate la cele două. În mod similar, toate problemele prin care trec afectează cuplul și îl fac mult mai vulnerabil, îl fac să ajungă în pragul despărțirii. E greu să suporți oameni holbându-se la tine pe stradă sau să trebuiască să ascunzi ceea ce ești de fapt. Știu din propria experiență că, acum ceva timp, când abia ieșisem dintr-o perioadă „de întrebări”, începeam câteodată să mi le pun din nou din cauza a ceea ce auzeam în societate. Începeam să mă întreb din nou lucruri „de bază”, al căror răspuns îl știam: dacă nu cumva se poate schimba faptul că sunt gay sau dacă nu cumva chiar e ceva „imoral”. Știam cum stau lucrurile, știam că nu sunt „confuz” și nici „imoral”, doar că era greu ca mintea mea să combată toate articolele sau persoanele homofobe peste care dădeam. Totuși, am fost norocos și am trecut peste această fază. Pe alții, însă, îi afectează mult mai mult, și pot ajunge chiar, din cauza mediului în care trăiesc, să își nege părți semnificative din identitate.

Piesa e intrarea în mintea, gândurile și problemele unei persoane LGBT+, în acele gânduri care sunt relativ comune „în comunitate”, o intrare în problemele cauzate de homofobia cu care majoritatea dintre noi ne-am întâlnit, măcar o dată. De asta, cred că ar fi foarte important să o vadă cât mai multe persoane cis-gender și straight. Cred că pentru ei este și mai important mesajul piesei, și m-ar bucura sincer să vină cât mai mulți oameni non-LGBT+ la spectacol. Asta pentru că noi ne întâlnim de multe ori cu gândurile expuse în piesă și în realitate, ei, poate că nu. Și pentru că piesa, dacă reușești să înțelegi ceea ce e în spatele metaforelor, vorbește despre concepte și probleme de bază în ceea ce privește orientarea sexuală. Cred că oricine vrea și se străduiește puțin poate să le înțeleagă, fără prea multe cunoștințe în domeniu. M-aș bucura mult ca oameni care nu sunt din comunitate să își pună măcar una sau două dintre întrebările de mai sus după spectacol. Singura problemă pentru care piesa ar putea fi mai greu de înțeles este faptul că e în engleză (decizie pe care nu o înțeleg complet, poate pentru sonoritate (?) ). Cred că din moment ce piesa e jucată aici și acoperă chestiuni fundamentale, de care ar trebui să fie conștientă toată lumea, ar fi putut să fie în română, mai ales că astfel replicile ar fi fost, poate, și mai ușor de rostit pentru actrițe.

„Who are you?” este deci emoționantă pentru noi, cei LGBT+, pentru că ne regăsim în situațiile la care se face referire, și fundamentală pentru cei care nu sunt din comunitate, pentru că pune întrebările „de bază” și îi ajută să ne înțeleagă. Și da, v-o recomand oricine ați fi și din orice comunitate ați face parte, mai ales că, datorită dinamismului piesei, sunt sigur că nu vă veți plictisi.

Poza de profil pentru lucaistodor

lucaistodor

Luca Istodor e directorul festivalului de filme făcute de adolescenți Super, activist LGBT și creatorul Blogului Mov, regizorul a câteva scurt-metraje și elev în București. Îi plac Rocky Horror și Milk, Palahniuk și Golding, ZZ Top și Velvet Underground.
Poza de profil pentru lucaistodor
3 Comments
  1. Andreea S 4 ani ago

    Ce pot să spun? Mă duc pe 5 mai la Mignon să revăd și îi invit și pe cei ce nu au avut ocazia să vadă această piesă.Sigur nu or să regrete.

  2. Outie 4 ani ago

    Se poate gasi si online cumva? Nu am cum sa o vad live.

  3. Ana 4 ani ago

    Hey, am vazut si eu piesa. Ai dreptate, intrebarea „Are you a boy or a girl?” revine obsedant. Cele doua protagoniste ajung la un moment dat sa isi puna aceasta intrebare si se despart, in final 🙁 🙁 De ce? Pt ca exista aceasta presiune normativa prin care esti fortat sa „joci” un rol, de femeie sau de barbat,si singura relatie viabila pe termen lung nu poate fi decat aceea intre o femeie si un barbat. Iar o femeie singura, fara barbat nu este „vazuta” bine. ( O femeie singura,adica fara un barbat langa ea)

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?