Experiența teatru labirint – călătoria regăsirii sinelui

Pe 22 februarie a avut loc, la spațiul Platforma, evenimentul Teatru Labirint, eveniment ce a făcut parte din cadrul Festivalului Lunii Istoriei LGBTQIA+, aflat la a patra ediție în România. Scopurile pe care și le-a propus acest eveniment au fost crearea unei experiențe unice pentru fiecare participant care ne-a călcat duminică pragul. Această experiență a presupus explorarea conexiunilor umane și o reflecție profundă asupra sinelui și a identității personale a fiecărui individ în parte.

La fel cum suntem constrânși de societate să ne definim o imagine identitară cât mai fadă, care să nu șocheze și, implicit, deranjeze emoțional pe cei din jur, constructorii teatrului, printre care și eu, i-au obligat pe participanți să urmeze acest traseu chiar în sens invers, cu scopul de a ne lăsa măștile să cadă, redescoperind astfel persoanele care suntem cu adevărat.

Încărcătura emoțională a evenimentului a fost destul de puternică și, trebuie să recunosc, că până și privind de pe margine, ghidându-i pe participanți, am fost zdruncinată de imaginea adevăratei esențe umane.

Pentru început, am creat un spațiu sigur pentru fiecare individ în parte. Un debut care să-i relaxeze și să-i treacă prin diferite zone de confort, ca apoi, totul să culmineze cu momentul în care doi oameni realizează o legătură emoțională atât de puternică, încât nimic altceva să nu mai conteze în afară de asta. Să simți viața pulsând în pieptul altei persoane, indiferent de genul și orientarea sexuală a acesteia, indiferent de rasă, credințe sau înfățișare, reprezintă una dintre cele mai intense experiențe pe care le poți avea într-o viață de om. Acolo, chiar dacă nu vezi, ci doar simți, bătând puternic sub palma ta, se află inima unui om care este la fel ca tine. Unic, da. Același, însă diferit.

În acest moment, am privit participanții având diferite reacții, extrem de vizibile. De la zâmbete, la expresii șocate și reacții tulburătoare, ce revelă un impact psihic major. Crearea unei conexiuni cu cei din jur, simpla conștientizare a faptului că trăim înconjurați de persoane care au emoții, sentimente și trăiri asemănătoare cu ale noastre; nevoia de empatie cu ceilalți, s-a numărat printre obiectivele acestui eveniment.

Pe lângă încercările de a trece participanții prin niște momente care să le reamintească de ceea ce înseamnă să te distrezi, să fii copil, adolescent, om, precum și parte integrantă a societății, am decis și explorarea unor situații menite să supună psihicul uman unor mari presiuni. Astfel, reconstruind abordarea brutală a societății care încearcă să ne dicteze cine suntem și ceea ce ar trebui să facem, marginalizând sau excluzând complet din peisaj pe aceia care sunt diferiți, i-am supus pe participanții noștri unui proces de meditație violentă, al cărui scop a fost acela de a sublinia încercările prin care noi, ca persoane LGBTQIA+, și nu numai, trecem în fiecare zi.

Am avut ca scop cert provocarea unor trăiri care să determnine incursiunea în regatul sinelui, al conștientizării propriei persoane și a celor din jur, descoperirea sau/ și redefinirea identităților noastre și realizarea faptului că trăim într-o societate care promovează niște valori profund tradiționale, învechite, care discriminează și rănesc nu doar comunitățile minoritare, ci și marea majoritate.

Fiind prima mea experiență de genul, am fost profund uimită de reacțiile oamenilor, de ceea ce am întreprins și de faptul că m-am emoționat până la lacrimi, simțindu-mă ca un fel de mentor, în care cel de lângă mine are profundă încredere, în clipa în care a trebuit să-i conduc prin labirint. Un lucru cert pe care l-am învățat de pe urma acestui eveniment, este acela că trebuie să-i prețuim mai mult pe cei care ne înconjoară și să realizăm că fiecare om în parte are slăbiciunile și vulnerabilitățile sale, indiferent de credințele pe care le are sau de apartenența la o anumită comunitate, iar că ceea ce facem sau spunem, poate avea efecte, uneori nefaste.

Și, desigur, un alt lucru pe care mi l-am reactualizat: always stick true with yourself.

Poza de profil pentru xanderward

xanderward

tentativă de scriitor eșuat, atins de profunzimea întunericului. în scriere, prefer masculinul. pentru alte halucinații, a se vizita caverna obscură a viselor abandonate:https://randomshitsbyme.wordpress.com/
Poza de profil pentru xanderward
2 Comments
  1. Andreea S 4 ani ago

    Poate nu am participat eu la toate evenimentele din Luna LGBT, dar în mod sigur acest eveniment o să rămână mult timp de acum încolo în sufletul meu.A fost un labirint perfect, ca să spun așa.Mă bucur să citesc și din parerile unuia dintre constructori.
    Și la momentul cu inima sunt total de acord.E un sentiment unic și nimic nu contează.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?