Precedent socio-politic la alegerile locale din Polonia

Pe data de 30 Noiembrie 2014, Robert Biedron a fost ales primar în oraşul Slupsk din nordul Poloniei, astfel devenind primul primar gay cu orientarea cunoscută public din istoria Poloniei. Politicianul a mai creat un precedent în 2011, când a intrat în parlamentul Poloniei.

Succesele lui Robert Biedron, în vârstă de 38 de ani, indică evoluţia rapidă a Poloniei – o ţară conservatoare şi cu populaţie majoritar catolică – în cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. În acea perioadă (2004), marşurile pentru drepturile LGBT erau încă interzise, iar homosexualitatea era un imens tabu. De atunci, se poate observa un trend ascendent al acceptării persoanelor gay şi lesbiene, care a mers mână în mână cu îmbunătăţirea economiei ţării.
„Pot observa cât de repede şi-a învăţat lecţia de toleranţă societatea poloneză, în consecinţă sunt foarte optimist, mulţumit şi mândru de aceasta”, a declarat Biedron pentru The Associated Press într-un interviu ţinut cu două zile înainte de alegerea sa ca primar al oraşului Slupsk, situat în nordul Poloniei, la Marea Baltică.

Dar din punct de vedere al candidaturii, Biedron nu este un caz singular. În ceea ce presa poloneză a numit „efectul Biedron”, un număr record de candidaţi şi-au declarat public orientarea înainte de alegerile locale, care au avut loc în două tururi în ultimele două săptămâni.

Nici unul dintre ceilalţi candidaţi menţionaţi nu a câştigat alegerile, dar activiştii pentru drepturile LGBT se simt foarte încurajaţi de aceste schimbări recente. Rezultatele slabe obţinute de aceşti candidaţi pot fi puse pe seama vârstei şi apartenenţei lor politice – majoritatea fiind tineri debutanţi şi făcând parte din partide de stânga, care au avut susţinere slabă din partea populaţiei la aceste alegeri.

„Aceşti oameni au un curaj imens, în opinia mea”, a declarat Mariusz Kurc, redactor al revistei poloneze Replika, dedicată susţinerii drepturilor LGBT; el îşi exprimă părerea că marea majoritate a politicienilor polonezi încă îşi ascund orientarea.

De asemenea, Kurc povesteşte că în 2011, înainte de alegeri, prin intermediul paginii de Facebook a revistei sale, a lansat un apel către candidaţii homosexuali să îşi declare orientarea; cu toate acestea, nici un candidat nu i-a urmat îndemnul. Dar la alegerile din acest an, Kurc spune că unii dintre candidaţi au început să îi scrie spunând că ar fi fericiţi să se declare public ca gay, lesbinene sau bisexuali. Astfel, aproape 20 de candidaţi şi-au declarat public orientarea până în ziua alegerilor; acest fapt indică viteza acestor schimbări sociale.

„Asta a depăşit orice record”, spune Kurc.

Grupul lui Kurc o include şi pe Joanna Erbel, candidată la primăria Varşoviei, care s-a declarat public bisexuală cu patru zile înainte de primul tur de scrutin, care a avut loc pe 16 noiembrie. Reprezentând Partidul Verde, un partid cu influenţă scăzută, ea a obţinut sub 3% din voturi şi nu a mai participat la turul al doilea, dar cu toate acestea, Erbel nu crede că orientarea sa, declarată public, a avut vreo relevanţă.

Biedron, candidat independent şi desemnat unul dintre cei mai buni legislatori ai ţării de către revista săptămânală Polityka, reprezintă un simbol al schimbării culturale şi din alte puncte de vedere.

Acum este edilul unui oraş care este unul dintre cele mai afectate de datorii din Polonia, şi s-a angajat să îl transforme, curăţând primăria şi reformând economia muribundă cu investiţii în sectorul de energii regenerabile. Promite să trăiască modest şi susţine că va renunţa la avantajul tradiţional de a avea un şofer şi o maşină de lux, preferând mijoacele de transport în comun şi bicicleta.

Sursă: www.lgbtqnation.com – Poland’s first openly gay lawmaker elected country’s first openly gay mayor

Poza de profil pentru ionescu

ionescu

Ionescu este un constănţean programator şi activist LGBT. Îi plac pisicile, înotul, astronomia etc. ^_^
Poza de profil pentru ionescu
0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?