Faking It- Cum să trăiești într-un paradis LGBT+ timp de 20 de minute

 

Faking It începe groaznic- și pare, inițial, că nu ar avea nicio legătură cu tematica LGBT+ în mod real. Două adolescente, Karma și Amy, învață într-un liceu extrem de atipic- cel puțin pentru noi. Acolo, toată lumea este acceptată pentru cine și ce este și se încurajează diversitatea de toate felurile. Iar Karma și Amy sunt, cel puțin pentru cei din jur, prea obișnuite. De asta, lumea nu prea știe de existența lor- dar vor să schimbe lucrul ăsta și își dau seama că cel mai la îndemână le-ar fi să se prefacă lesbiene. Da, într-adevăr funcționează: peste noapte sunt cunoscute și apreciate de întreaga școală, își găsesc și câțiva prieteni buni și ajung și reginele balului.

Până aici, totul mi s-a părut simpatic, dar foarte facil. Nu era nimic măcar parțial profund prin serial, doar glume și personaje unilateral dezvoltate- Karma care vrea să fie populară, sora vitregă a lui Amy- „personajul negativ” care vrea să „normalizeze” liceul etc. Tot în superficialitatea aparentă intră și situațiile limită prin care trec cele două din cauza „noii identități” – tratate, evident, comic- pentru că până la urmă e o comedie (ceea ce nu e un lucru rău). Totuși, după câteva episoade, lucrurile se complică puțin, chiar dacă rămâne un serial amuzant și bun în mare parte doar pentru entertainment. Karma se îndrăgostește de un băiat, Liam, Amy își dă seama că e posibil să aibă cu adevărat sentimente pentru prietena ei, aflăm câte ceva și despre viața prietenului lor gay, Shane, care, ulterior, va avea un iubit in the closet și apare și un personaj despre care descoperim că e intersex- ceea ce nu vezi prea des într-un serial de consum de pe MTV.

Pe scurt, se pun anumite probleme LGBT+ related și aici, și din acest motiv am apreciat mult mai mult serialul. Se pun probleme pe care noi (încă) nu le-am atacat în Romania, căci dăm mai întâi peste altele, și mai grave, dar care nu sunt tocmai de ignorat- de la faptul că nu poate fi în regulă ca Amy și Karma să pretindă doar că sunt lesbiene (așa cum spune Shane – e, practic, o insultă la adresa mișcării pentru drepturile persoanelor LGBT+), la procesul de descoperire a propriei identități (vezi Amy și, conform realizatorilor serialului, posibil Karma în sezonul viitor) și la rușinea resimțită de personajul intersex, care vrea să-şi țină identitatea cât mai ascunsă cu putință. A, și să nu uităm cât de liniștitor e să „trăiești” pentru 20 de minute pe săptămână în lumea din Faking It– în liceul unde directoarea însăși se implică în probleme queer, în care ești acceptat și primești toată susținerea din lume pentru exact cine ești, în care probleme mai multe pune un personaj care nu recunoaște că e gay decât unul care e complet out. Da, e liniștitor și îți dorești și tu să trăiești în acea lume.

Faking it e deci un serial ușurel, dar de care, cred eu, te bucuri foarte mult și care reușește să își depășească puțin condiția de comedie facilă cu adolescenți prin faptul că aduce probleme LGBT+ pe și mai multele ecrane ale oamenilor care se uită la serial.

Poza de profil pentru lucaistodor

lucaistodor

Luca Istodor e directorul festivalului de filme făcute de adolescenți Super, activist LGBT și creatorul Blogului Mov, regizorul a câteva scurt-metraje și elev în București. Îi plac Rocky Horror și Milk, Palahniuk și Golding, ZZ Top și Velvet Underground.
Poza de profil pentru lucaistodor
0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?